Skip to content


Алхимикът

4559

Мога спокойно да кажа – това е любимата ми книга. Непомня вече колко пъти я препрочитам, но е четиво, което не се усеща как те пренася и унася в един различен свят. Уловиш ли магията на този свят може да намериш своето място и в реалния свят, може да потърсиш грешките си и слабите си места. Книга, която докато не я прочете човек неможе да разбера къде е магията. Чете се бързо и неусетно. Да бъда честен колкото и пъти да я чета никога не ми се иска да свършва. Толкова е увлекателна, че на човек не му се иска да се върне в действителността.

Винаги я чета, когато има тежък момент в живота ми и ми е трудно да го преодолея. При всяко препрочитане намирам изрази, абзаци и думи, които ме омагьосват и ме карат да се замислям за реалния живот.

История толкова проста, но изпълнена с толкова много житейски уроци. Едно овчарче преследващо мечтите си.  Звучи толкова наивно и детски, но добрия читател реално намира своята история в книгата. Изпълнена с житейски уроци и цености. Въпроса е, човек да може да ги различи и да вникне в техния смисъл. Да се запита за своето съществуване и трудностите през, които преминава и начина по които ги преминава. Никога не е лесно да достигнеш крайната цел. Винаги е по лесно да се предадеш и да се върнеш назад или да се пример с това което е в момента. В книгата човек намира стимул и мотивация да продължи напред и да повярва в собствените си възможности.

Най-цения урок е човек да се вслушва в себе си и никога да не се отказва от мечтите си и да ги преследва докрай. Да има вяра в себе си в съдбата, че ако преследва мечтата си и съдбата ще е нанегова страна.

След тази книга намерих много източници, които проповядват или казват същото в много по директен и чист текст. Но магията я няма и на човек не му е толкова приятно да му казват в лицето, че не вярва в себе си и не преследва мечтите си. За това книгата на Паоло Колю е толкова велика за мен. Успява да предаде посланието си по начин, който да те увлече и да те накара да се вслушаш в собствения си глас. Твоето вътрешно аз, което е най добрия личен съветник. Да послушаш сърцето си и да преследваш мечтите си.

Едва ли мога да предам магията на книгата с няколко думи. Немога да я разкажа, така както автора е описал всичко. Знам само че всеки човек трябва да я прочете и да открие себе си. Няма да е загуба на време да прелистите няколко страници, които ще ви дадат увереност и даобро настроение.

Преследвайте мечтите и приятно четене от мен. 🙂